Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi logo-sgk.png

Parkinson

Dopamin üreten beyin hücrelerinin kaybına bağlı olarak ortaya çıkan, sinir sisteminin etkilenmesine bağlı olarak oluşan,kronik ve ilerleyici bir hastalıktır.Hastalık ilerledikçe kişi yürüme,konuşma zorluğu yaşayabilir ve günlük basit ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacak duruma gelebilir.

Ana belirtileri

1. Titreme; elde, kolda, bacaklarda veya çenede olabilir. 2. Gövde, kol ve bacaklarda sertlik. 3. Hareketlerde yavaşlama. 4. Denge sağlama ve koordine hareketlerde zorluk.

5.Duruş bozukluğu,koordinasyon-denge sorunları,kamburluk

6.Duygu durumlarında dalgalanmalar ve depresyon

Tedavide amaç,hastanın mevcut durumunda olabilecek en yüksek fonfsiyonel yeterliliğe ulaşmaktır.Ana tedavi egzersizdir.Denge,postür,kuvvet ve solunum egzersizleri.

Parkinson Hastaları için egzersiz denge, hareketlilik ve günlük yaşam aktiviteleri için hayati önem taşır. Egzersiz iki yönde yarar gösterir. Birincisi Parkinson belirtilerinin bir kısmını düzeltebilir. Araştırmalar egzersizin yürüme, denge, titreme, esneklik güç ve motor koordinasyonu iyileştirebildiğini göstermektedir. İkincisi ise hastalığın ilerlemesini engelleyebilme özelliğine sahiptir. Hareketlerin daha iyi hale gelmesi düşme riskini azaltır. Düzenli bir egzersiz programı ise hareketlerin daha iyi olmasını sağlar. Birçok araştırma düzenli egzersiz yapan bireylerin beyinlerinde yaşlanmaya ilişkin değişikliklerin daha az olduğunu göstermiştir.